Z Mikołajem w kuchni, czyli bajecznie proste przepisy z całego świata na pyszne świąteczne słodycze (część 2)

Tym razem słodkości z Belgii i Holandii czyli …

Speculoos

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść (można wyrobić w malakserze). Ciasto zawinąć w folię, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4 – 5 mm. Kawałki rozwałkowanego ciasta wyciskać foremką. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

(Ciastka są kruche, brązowe, lekko korzenne, nie odkształcają się podczas pieczenia. Charakterystyczne dla speculod są tradycyjne drewniane formy do ich pieczenia – przedstawiają obrazki lub figurki wyciskane na ciastkach przed pieczeniem, my wykorzystamy zwykłe foremki do pierników. Poza okresem świątecznym, zawsze smakują maczane w kawie lub herbacie)

Dodaj komentarz

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz. View more
Akceptuję