Tym razem słodkości z Belgii i Holandii czyli …
Speculoos
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mleka (60 ml)
Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść (można wyrobić w malakserze). Ciasto zawinąć w folię, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4 – 5 mm. Kawałki rozwałkowanego ciasta wyciskać foremką. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.
Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
(Ciastka są kruche, brązowe, lekko korzenne, nie odkształcają się podczas pieczenia. Charakterystyczne dla speculod są tradycyjne drewniane formy do ich pieczenia – przedstawiają obrazki lub figurki wyciskane na ciastkach przed pieczeniem, my wykorzystamy zwykłe foremki do pierników. Poza okresem świątecznym, zawsze smakują maczane w kawie lub herbacie)